Dat het vastleggen van herinneringen vol valkuilen zit, laat onderstaande foto uit 1930 goed zien.
Het bijschrift in het gemeentearchief luidt:
Bij de Grote Sluis is sluiswachter Groot bezig tijdens het innen van het schutgeld. Achter hem een van de gedenkstenen van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen van Kennemerland en West-Friesland bij de Grote Sluis naast de accijnshuisjes.
Wat mij in eerste instantie opviel aan deze afbeelding was het ontbreken van een derde klomp. Aan de hengel hangt een metalen busje, geen klomp. Heel praktisch natuurlijk, want je kan van afstand horen of de schipper wel een muntje in het busje doet. Met een collecteklomp of een collectezak moet je maar afwachten wat je binnenhaalt. Maar het is ook een beetje teleurstellend want ik had toch het romantische beeld dat je in een Nederlandse sluis altijd een klomp gepresenteerd kreeg….
Ook het idee dat sluiswachter Groot op deze foto vlak naast zijn dienstwoning tevreden staat te roken en op zijn gemak zijn salaris binnen hengelt, klopt helaas niet. De gedenkstenen van het Hoogheemraadschap voor Uitwaterende Sluizen stonden oorspronkelijk op de oude duikersluis in de Hoogedam. Na de sloop van de duikersluis en het voltooien van de Wilhelminasluis, hebben de gedenkstenen van 1903 tot 1956 op de noordkant van de nieuwe sluis gestaan. Pas bij de renovatie van die sluis zijn ze naar de Hondsbossche sluis gekomen. Ze staan nu aan de noordkant van de Hondsbossche (voorheen Grote) sluis. Niet bij de accijns- en sluiswachtershuisjes.
Sluiswachter Groot stond dus heel ergens anders met zijn hengel. Onderstaande foto toont waar precies: aan de noordelijke zijde van de Wilhelminasluis. Let ook op het ruitvormige bord. Dat staat op beide foto’s, maar niet op dezelfde paal….
Sluiswachter