Informatie voor bezoekers

De Zaanstreek

De Zaanstreek is een gebied met een rijke culturele en industriële historie. Van het erfgoed is veel bewaard is gebleven.  Het heeft tegenwoordig in veel gevallen een nieuwe bestemming gekregen. Voor een variatie aan toeristische informatie kunt u de glossy ‘Ervaar de Zaanstreek‘ inkijken.  De papieren versie is gratis te verkrijgen op de sluis. 

Zaanstad

De Hondsbossche Sluis ligt in het (horeca)centrum van Zaandam. Vanuit het noorden ligt de sluis aan de rechterkant van de sluis. Links is de Wilhelminasluis en in het midden ligt het Zaangemaal.

De sluis vanuit het noorden

Vanuit het zuiden ligt de sluis aan de linkerkant van de Zaan. Rechts de Wilhelminasluis en in het midden het Zaangemaal.

De sluis vanuit het zuiden

Vanaf de dagsteiger aan de zuidzijde van de sluis zijn allerlei bezienswaardigheden eenvoudig te voet te bereiken.

Voor meer informatie over de meest bezochte attracties:

  • Het Czaar Peterhuisje waar de Russische heerser van 18 tot 26 augustus 1697 verbleef. 
  • Het atelier van Claude Monet. De Franse impressionist verbleef vier maanden in Hotel De Doelen. Hij schilderde in die periode 25 gezichten op de Zaan en de Zaanstreek. Op vier er van is de sluis te zien.i
  • De 70 gestapelde Zaanse huisjes van architect Wilfried van Winden uit 2010.  Die bouwstijl is beeldbepalend voor het grote ontwikkelproject van het centrum van Zaandam. Inverdan is een stedenbouwkundig herontwikkelingsprogramma voor het centrum van Zaandam. Er wordt sinds 2003 gebouwd aan de hand van een masterplan dat is ontworpen door de architect Sjoerd Soeters van architectenbureau PPHP. Het project valt op doordat de traditionele Zaanse bouwstijl op een uitvergrote manier is toegepast voor de gevels van verschillende bouwwerken. Ook is de in de negentiende eeuw gedempte stadsgracht weer uitgegraven. Doelstelling is het creëren van een modern grootstedelijk centrum met kantoren, winkels, openbare gebouwen zoals een stadhuis en een bibliotheek, woningen, een hotel en een openbaarvervoersknooppunt.
Dagsteiger en kadeopgang aan de zuidzijde van de sluis, links op de foto
Toeristische kaart uit Ervaar de Zaanstreek

Verbindingen

De Hondsbossche Sluis is op vele manieren te bereiken:

  • Vanuit het noorden met de auto naar het eindpunt van de A7 (Zaans Medisch Centrum), borden Centrum volgen.
  • Vanuit het Zuiden via de A8, afslag Zaandam Zuid, borden Centrum volgen.
  • Parkeren op de Burcht of onder het Zaan Theater.
  • Met de trein naar station Zaandam Station, vandaar 10 minuten lopen.
  • Met de bus 392 Amsterdam Metro Noord – Zaandam Station, halte Gedempte Gracht.
  • Met bus 394 Amsterdam Centraal Station – Zaandam Station , halte Gedempte Gracht.
  • Met bus 391 Amsterdam Centraal Station-Zaanse Schans, halte Het Mennistenerf.

Langs de Zaan

De molens van de Zaanse Schans

Informatie over het erfgoed en de geschiedenis van de Zaanstreek is (onder meer) te vinden op:

Veel beeldmateriaal is te vinden in het Zaans gemeentearchief. Alles voor 1950 is rechtenvrij in te zien maar nog niet alles is ook te downloaden. Daar wordt nog aan gewerkt. 

De industriële bebouwing van de zaanoevers wordt in hoog tempo vervangen door woningbouw en andere stedelijke ontwikkelingen. Dat geeft een heel diverse stedebouwkundige ontwikkeling en architectuur. Voor wie er even voor kan gaan zitten, heeft AT5 een film geproduceerd over de veranderingen van het Zaanse stadsbeeld.

Het Sloishois

De gevel van het huidige sluishuisje bestaat uit de exacte weergave van de kaart van Zaandam uit 1812 die uitgesneden is uit de stalen huid. De huid bestaat uit 6 mm dik Cortenstaal: dit krijgt een roestend oppervlak zonder dat het verder doorroest. Als het donker is wordt het verlicht en werkt het huisje als een lampion. Het dak heeft de voor de Zaanstreek kenmerkende hellingshoek, gebaseerd op de 3/4/5-verhouding. Ook is de scheefstand van menig houten huisje in het veen weergegeven d.m.v. de vele niet haakse hoeken. Het ontwerp is van Studio Kramer.

Sloishois bij nacht
De kaart uit 1812 en ontwerper Paul Kramer
Sloishois bij nacht

Het lag in de bedoeling om het huisje, nadat de renovatie van de Wilhelminasluis afgerond was, te draaien. Dan komt het te liggen waar het echt hoort: langszij, met de voetjes in de Zaan. Die belofte is nog niet uitgevoerd.

nl_NLNL