Tekstvak:  
Ook in 2021 zal deze historische sluis weer door de vrijwilligers bediend worden. 
De bedieningstijden op de volgende data van 09:00 tot 18:00 uur:
vrijdag 02 april t/m maandag 05 april (paasweekend);
vrijdag 09 april t/m zondag 11 april;
vrijdag 16 april t/m zondag 18 april;
vrijdag 23 april t/m zondag 26 september;
Vrijdag 01 oktober t/m zondag 03 oktober;
Vrijdag 08 oktober t/m zondag 10 oktober;
Vrijdag 15 oktober t/m zondag 24 oktober (herfstvakantie);
Om er zeker van te zijn dat nog geschut kunt worden dient u uiterlijk 20 min voor de sluitingstijd bij de sluis aanwezig te zijn. 

De afmetingen van onze sluis zijn: lang 28,00 meter en 5,10 meter breed.
Over de sluis ligt een vaste brug met een doorvaarthoogte van 2,95 meter, t.o.v. waterpeil Voorzaan, door waterstuwing kan dit minder zijn, een veilige doorvaarthoogte is daarom 2,90 m. De vaste bruggen aan de Voorzaan en Binnenzaan zijn hoger. 

Er wordt geen sluisgeld geheven maar een vrijwillige bijdrage in het klompje wordt zeer gewaardeerd

Tekstvak: Tijdens de openingstijden van de sluis wordt dit ook door middel van borden kenbaar gemaakt. Zowel aan de noord– als aan de zuidkant wordt dit aangegeven met één gele ruit en de tekst SLUIS OPEN.

Naast de sluis ligt het Zaangemaal, ook tijdens de normale openingtijden kan het gebeuren dat dit gemaal inwerking gaat, bijv. na hevige regenval.

Als het Zaangemaal inwerking is wordt de Hondsbosschesluis niet bediend. Er ontstaat dan een zeer sterke stroming aan de noordzijde (de invaart = de inlaat voor het gemaal) van de sluis en spuistroom aan de zuidkant nabij de invaart opening.

Deze sterke stromingen bij de invaartopening aan de noordkant kan zeer gevaarlijk zijn.

Als het gemaal inwerking is branden de inlaat– en spuilichten op de brughoofden tussen de Wilhelminasluis en bij de Hondsbossche sluis ook wordt een vlag gehesen als aanvulling op de lichten.